8 Langkah Memilih Taska untuk Anak Anda

Assalamualaikum....

Sebagai seorang ibu atau bapa, mestilah nak yang terbaik untuk anak-anak. Kalau boleh nak keselamatan anak-anak terjamin dan anak-anak membesar dalam environment yang positif. Untuk ibu yang berkerjaya, nak tak nak terpaksa meninggalkan anak dengan pengasuh atau mengahantar ke taska.

Tetapi sejauh manakah keselamatan anak anda terjamin jika dihantar ke taska? Sedikit tips bagaimana memilih taska yang sesuai untuk anak, antara kriteria yang perlu diambil tahu berkaitan taska:

  • Pilih taska yang berdaftar dgn Jabatan Kebajikan Masyarakat.
  • Pastikan Sijil Perakuan Pendaftaran asal dipamerkan di TASKA.
  • Pengasuh adalah warganegara Malaysia.
  • Pengasuh-pengasuh telah mengikuti Kursus Asas Asuhan Kanak-kanak.
  • Nisbah pengasuh kepada kanak-kanak adalah:
            0-1tahun=1-3
            1-3tahun=1-5
            3-4tahun=1-10
  • Aktiviti di TASKA merangsang perkembangan menyeluruh kanak-kanak di TASKA.
  • Buaian tidak digunakan untuk menidurkan kanak-kanak di TASKA.
  • Persekitaran TASKA adalah sesuai, bersih dan selamat untuk kanak-kanak.
Sumber:KKM

Aku: Bahaya ada dimana-mana, tetapi kita sebagai manusia haruslah berusaha seboleh mungkin menghindar bahaya tersebut.

Comments

Juliet_iRa~" said…
hee..nt dah kahwin n ada anak blh la gna tips ni..:)

psss : jdikan koleksi tau inner tu..:D
Totie@Tomy said…
saya hantar anak saya kat rumah mak mertua..
ILA HonEyBuNNy said…
okeh....

panduan untuk ila di masa hadapan..ehheheh
@Juliet_iRa~"
simpan tips utk masa depan..hehee

tang cover tembam tu mcm nk memiliki je inner tu..blh jd koleksi nanti..;p
@Totie@Tomy
tu insyaallah mmg selamat...;)
@ ILA HonEyBuNNy
haha xlama dah tu ila...;p
Anonymous said…
pengalaman hntar anak kt jiran sangt menakutkan...ari2 ank sy dicubit smpai lebam2...setiap pagi menangis sepuas2nye sebab x nak pgi..ank sulung sy umur 4 tahun merayu2 x nak pegi rumah tu ..'ibu tolong la kakak tak nak pgi rumah mak (panggilan pd pengasuh)...lpas di spot check baru tau lebam tu bkn dri nyamuk tapi dicubit....kurang jar pengasuh tu...saya tak halal kan 1 sen pun duit yang sya bayar...next week nak hantar ke taska...hati ni risau je...bkan ape dh serik dgn ape yang berlaku...kenapa susah sangt nak cari pengasuh yang ikhlas

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing