Posts

Showing posts from 2017

Cara Nak Jadi Lebih Baik

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Time menaip entry ni hujan lebat kat luar tu mencurah-curah. Alhamdulillah hujan rahmat. Berbalik kepada tajuk entry... Cara Nak Jadi lebih Baik. Bukan tak baik pun selama ni tapi nak baiki kekurangan yang memang wajib diperbaiki. Tiada yang mudah, semua kena dengan usaha. Ni contoh je:
Kalau ada sifat riak dan takbur tu silalah buang sifat tersebut. Muhasabah diri...kita ni manusia tak sempurna, apa yang sempurna pada kita pun hanyalah pinjaman daripada Allah S.W.T. Sekelip mata kelebihan yang kita ada yang menyebabkan kita riak dan takbur tu Allah boleh tarik bila-bila masa sahaja.Kalau suka mengata hal orang tu aka suka jaga tepi kain orang. Tak semua benda kita boleh menyibuk kecuali benda tu memang perlukan kita masuk campur. Tapi aib orang kena la jaga, Insha Allah Allah akan jaga aib kita. So muhasabah la diri jangan buka aib orang dan sila jaga perkataan kita bila bercakap mengenai orang lain.Kalau selama ni kedekut boleh cuba ubah sikit-…

Ada Ijazah Tak Boleh Minta Kerja SPM

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Nampak sangat tuan blog dah takde masa untuk berblog. Memang sangat sibuk dengan kerja hakiki dan kehidupan realiti. Lama dulu daku ada buat entry pasal Ada Ijazah boleh minta SPM.


Ada pertanyaan dari pembaca tapi  dah berkurun. Ampun ada komen yang terskip baca...terlambat baca dan sebagainya. Berbalik kepada persoalan yang ditanya:


Adakah keputusan degree atau Ijazah boleh mohon diploma dan spm ni masih kekal.. ataupun dah berubah balik.


Jawapannya dah berubah. Tak berapa ingat tahun bila dia dah berubah tapi tak salah daku tahun 2014 kot. Sebab daku sekarang dah lama tak hupdate SPA..kih3. 


So sekarang hanya one step lower je sekarang ye adik-adik. Buktinya ada kat soalan lazim SPA:

Apakah jawatan yang sesuai dengan kelulusan akademik saya  ?Maklumat mengenai kesesuaian jawatan yang dipohon dengan kelulusan akademik boleh didapati di ruangan Maklumat Jawatan (Gaji/Syarat Lantikan/Deskripsi Jawatan). Pemohon yang memiliki ijazah dibenarkan memohon …

Masalah Plan Internet Maxis Hotlink Fast

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Actually plan ni agak berbaloi untuk pengguna internet yang macam aku walaupun kadang-kadang tak cukup gak. Tapi sebab aku ni loyal customer maxis so okay la. Plan yang aku subscribe Biggest Internet Pass yang berharga RM50.00 untuk 5GB dan akan dapat free 100 minutes call ke semua rangkaian. Selain tu dapat 30GB happy hour dan 50 red Point.

Tapi yang tak best bila application Hotlink Red ni bermasalah dan aku tak tahu macam mana nak nak claim happy hour dengan cara lain. Tapi tu tak heran pun...sebabnya kadang-kadang claim pun tak sempat guna pun GB tu...sejam apa je yang boleh aku sempatkan terutama time busy. Plan Internet Maxis Hotlink Fast ni start problem dengan masalah my sister. Dia auto renew pass internet dan dia tak dapat pun 100 minit percuma tu dan baki minit percuma tu tak di carry forward bila pihak Maxis bagi semula 100 minit tu. Kejam wey.

Next masalah dengan plan Internet Maxis Hotlink Fast ni diri sendiri pulak terkena. Aku cl…

Status CCRIS PTPTN

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Kebetulan cuti pada bulan Disember 2016 yang lalu untuk menyelesaikan urusan peribadi kat bandaraya. Dah nampak Bank Negara Malaysia menapak la pulak dari LRT ke BNM. Peluh ketiak boleh tahan jauh jugak kalau berjalan dari LRT Bandaraya tu menuju mesin CCRIS. Time tu lak panas teramat.

Tujuan utama nak semak CCRIS la apa lagi. Sebelum tu pernahlah tengok laporan kredit kawan punya tapi tak faham pun. Hahaa

So kat bawah ni aku share la kepada sape-sape yang wondering camne ke laporan kredit BNM aka CCRIS tu------------------>

Sebenarnya aku tak faham sangat pun bila tengok laporan kredit tu. So rajin pulak pi tanya kat pegawai kaunter BNM tu. Menurut dia aku ada outstanding balance lagi tiga bulan tak bayar untuk PTPTN sebab tu la ada amaun 3 (tiga) kat bulan November tu. Memang pun sebab gaji potong automatik bulan Oktober terus aku lalala tak selesaikan outstanding tu.

Next entry cite pasal bayar outstanding tu pulak ye.. Sekian la perkongsi…

PTPTN Automatik Potong Gaji

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Sepatutnya entry ni tahun lepas punya entry. Tapi tuan tanahkan terlebih rajin. Makanya banyaklah perkongsian yang akan back dated. Menulis untuk diri sendiri takpe la kot syok sendiri. Ni isu PTPTN yang automatik potong gaji aku.

Bulan Oktober 2016 yang lepas tengok duit masuk dalam bank berkurangan. So semak slip gaji bulan Oktober 2016 tu.....tara PTPTN dah memotongkan dirinya. Eh boleh pulakkan? Sebab sebelum tu pegawai PTPTN yang aku jumpa tu cakap untuk potongan gaji kena clearkan outstanding balance dulu. Tapi ni outstanding balance tak clear lagi boleh pulak ye sistem dia buat potongan gaji tanpa pengetahuan aku. Automatik okay....

Sebenarnya tak kisahpun sebab memang sooner or later nak buat potongan gaji gak sebab tu gigih bayar outstanding balanced yang bertukun tu. Sanggup tak breakfast weh. Untuk lunch siap bawak bekal lagi sebab gigih nak bayar hutang. Walaupun rasa macam down nak bayar sebab bunga-bunga cinta saje je pun bertahun …