Posts

Showing posts from February, 2017

Status CCRIS PTPTN

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Kebetulan cuti pada bulan Disember 2016 yang lalu untuk menyelesaikan urusan peribadi kat bandaraya. Dah nampak Bank Negara Malaysia menapak la pulak dari LRT ke BNM. Peluh ketiak boleh tahan jauh jugak kalau berjalan dari LRT Bandaraya tu menuju mesin CCRIS. Time tu lak panas teramat.

Tujuan utama nak semak CCRIS la apa lagi. Sebelum tu pernahlah tengok laporan kredit kawan punya tapi tak faham pun. Hahaa

So kat bawah ni aku share la kepada sape-sape yang wondering camne ke laporan kredit BNM aka CCRIS tu------------------>

Sebenarnya aku tak faham sangat pun bila tengok laporan kredit tu. So rajin pulak pi tanya kat pegawai kaunter BNM tu. Menurut dia aku ada outstanding balance lagi tiga bulan tak bayar untuk PTPTN sebab tu la ada amaun 3 (tiga) kat bulan November tu. Memang pun sebab gaji potong automatik bulan Oktober terus aku lalala tak selesaikan outstanding tu.

Next entry cite pasal bayar outstanding tu pulak ye.. Sekian la perkongsi…

PTPTN Automatik Potong Gaji

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Sepatutnya entry ni tahun lepas punya entry. Tapi tuan tanahkan terlebih rajin. Makanya banyaklah perkongsian yang akan back dated. Menulis untuk diri sendiri takpe la kot syok sendiri. Ni isu PTPTN yang automatik potong gaji aku.

Bulan Oktober 2016 yang lepas tengok duit masuk dalam bank berkurangan. So semak slip gaji bulan Oktober 2016 tu.....tara PTPTN dah memotongkan dirinya. Eh boleh pulakkan? Sebab sebelum tu pegawai PTPTN yang aku jumpa tu cakap untuk potongan gaji kena clearkan outstanding balance dulu. Tapi ni outstanding balance tak clear lagi boleh pulak ye sistem dia buat potongan gaji tanpa pengetahuan aku. Automatik okay....

Sebenarnya tak kisahpun sebab memang sooner or later nak buat potongan gaji gak sebab tu gigih bayar outstanding balanced yang bertukun tu. Sanggup tak breakfast weh. Untuk lunch siap bawak bekal lagi sebab gigih nak bayar hutang. Walaupun rasa macam down nak bayar sebab bunga-bunga cinta saje je pun bertahun …